Σου είχα υποσχεθεί να σου δώσω τη συνταγή για να φτιάξεις σπιτικό γιαούρτι.
Όπως θα κατάλαβες από την γιαλαντζί συνταγή για γιαούρτι δεν έχω ιδέα πώς φτιάχνει το γιαούρτι η γιαγιά μου, πέραν του ότι σίγουρα η συνταγή έχει γάλα.
Εξακολουθώ να μην έχω ιδέα πώς φτιάχνει το γιαούρτι η γιαγιά, μπορώ όμως να σου πω πώς έφτιαξε γιαούρτι η εγγονή, δηλαδή εγώ!
Βρήκα διάφορες συνταγές στο ίντερνετ αλλά δεν ακολούθησα πιστά καμία, γι'αυτό και θα σου γράψω ακριβώς πώς το έκανα εγώ.
Υλικά
2,5 λίτρα γάλα
μισό κεσεδάκι γιαούρτι
Εκτέλεση
1.Σε ένα μπολάκι ανακατεύεις το γιαούρτι με μερικές σταγόνες κρύο γάλα
2.Βάζεις το υπόλοιπο γάλα να βράσει προσέχοντας να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας.
3.Μόλις αρχίσει να αφρίζει το αφαιρείς από τη φωτιά και
4.Περιμένεις να κρυώσει το γάλα και να φτάσει στους 45 βαθμούς σύμφωνα με τον Άκη, 38-42 διάβασα αλλού. Γενικά εδώ οι απόψεις διίστανται. Το θέμα είναι ότι αν δεν έχεις θερμόμετρο όπως εγώ, περιμένεις μέχρι το γάλα να μην σε καίει.
5.Ρίχνεις μια κουταλιά σούπας στο γιαούρτι που είναι στο μπολ για να μην είναι παγωμένο (όπως κάνουμε για το αυγολέμονο)
6.Αναμιγνύεις το γιαούρτι του μπολ με το γάλα της κατσαρόλας με τη βοήθεια του σύρματος.
7.Βάζεις το μίγμα σε μπολ πλαστικό ή πήλινο (εγώ το έβαλα σε πλαστικό , δεν είχα πήλινο)
8.Σκεπάζεις με μεμβράνη και βάζεις στο φούρνο σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία (εγώ το έβαλα στους 10 βαθμούς) και περιμένεις 5-6 ώρες να πήξει το γιαούρτι.
9.Όσο πιο πολλή ώρα το αφήνεις τόσο πιο σφιχτό γίνεται το γιαούρτι.
Το αποτέλεσμα: Φυσικά το γιαούρτι που θα φτιάξεις μοιάζει αρκετά στη γεύση με το αρχικό γιαούρτι που χρησιμοποίησες. Εγώ χρησιμοποίησα αγελάδος.Το γιαούρτι είναι κάπως πιο νερουλό από του εμπορίου.
Διατηρείται στο ψυγείο για 1-2 βδομάδες.
Αυτός είναι ο τρόπος που έφτιαξα γιαούρτι εγώ, δεν ήταν δύσκολο, αν και είχα μια ανησυχία μήπως δεν πήξει , τελικά όμως έπηξε και ήταν μια χαρά!
Διάβασε επίσης :Γιαλαντζί συνταγή για γιαούρτι από τη γιαγιά μου
Όπως θα κατάλαβες από την γιαλαντζί συνταγή για γιαούρτι δεν έχω ιδέα πώς φτιάχνει το γιαούρτι η γιαγιά μου, πέραν του ότι σίγουρα η συνταγή έχει γάλα.
Εξακολουθώ να μην έχω ιδέα πώς φτιάχνει το γιαούρτι η γιαγιά, μπορώ όμως να σου πω πώς έφτιαξε γιαούρτι η εγγονή, δηλαδή εγώ!
Βρήκα διάφορες συνταγές στο ίντερνετ αλλά δεν ακολούθησα πιστά καμία, γι'αυτό και θα σου γράψω ακριβώς πώς το έκανα εγώ.
Υλικά
2,5 λίτρα γάλα
μισό κεσεδάκι γιαούρτι
Εκτέλεση
1.Σε ένα μπολάκι ανακατεύεις το γιαούρτι με μερικές σταγόνες κρύο γάλα
2.Βάζεις το υπόλοιπο γάλα να βράσει προσέχοντας να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας.
3.Μόλις αρχίσει να αφρίζει το αφαιρείς από τη φωτιά και
4.Περιμένεις να κρυώσει το γάλα και να φτάσει στους 45 βαθμούς σύμφωνα με τον Άκη, 38-42 διάβασα αλλού. Γενικά εδώ οι απόψεις διίστανται. Το θέμα είναι ότι αν δεν έχεις θερμόμετρο όπως εγώ, περιμένεις μέχρι το γάλα να μην σε καίει.
5.Ρίχνεις μια κουταλιά σούπας στο γιαούρτι που είναι στο μπολ για να μην είναι παγωμένο (όπως κάνουμε για το αυγολέμονο)
6.Αναμιγνύεις το γιαούρτι του μπολ με το γάλα της κατσαρόλας με τη βοήθεια του σύρματος.
7.Βάζεις το μίγμα σε μπολ πλαστικό ή πήλινο (εγώ το έβαλα σε πλαστικό , δεν είχα πήλινο)
8.Σκεπάζεις με μεμβράνη και βάζεις στο φούρνο σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία (εγώ το έβαλα στους 10 βαθμούς) και περιμένεις 5-6 ώρες να πήξει το γιαούρτι.
9.Όσο πιο πολλή ώρα το αφήνεις τόσο πιο σφιχτό γίνεται το γιαούρτι.
Το αποτέλεσμα: Φυσικά το γιαούρτι που θα φτιάξεις μοιάζει αρκετά στη γεύση με το αρχικό γιαούρτι που χρησιμοποίησες. Εγώ χρησιμοποίησα αγελάδος.Το γιαούρτι είναι κάπως πιο νερουλό από του εμπορίου.
Διατηρείται στο ψυγείο για 1-2 βδομάδες.
Αυτός είναι ο τρόπος που έφτιαξα γιαούρτι εγώ, δεν ήταν δύσκολο, αν και είχα μια ανησυχία μήπως δεν πήξει , τελικά όμως έπηξε και ήταν μια χαρά!
Εσύ έχεις φτιάξει γιαούρτι μόνη σου; Θα φτιάξεις;
Διάβασε επίσης :Γιαλαντζί συνταγή για γιαούρτι από τη γιαγιά μου
16 Σχόλια
μου αρέσει πολύ το γιαούρτι, τρώω κάθε βράδυ μαζί με δημητριακά γι' αυτό (μετά την νηστεία) θα το φτιάξω και θα σου πω.. :))
ΑπάντησηΔιαγραφήΠεριμένω εντυπώσεις όταν το φτιάξεις!
ΔιαγραφήΈλα! Με το φούρνο δεν το ήξερα. Οι γονείς μου έκαναν, αλλά δε χρησιμοποιούσαν φούρνο. Νομίζω πως το σκέπαζαν με κουβέρτα για μια μέρα κι έτσι έπηζε. Δε γινόταν όμως τόσο πηχτό σαν τα γιαούρτια του εμπορίου. Εμένα μου φαινόταν μπελάς και δεν το έχω κάνει ποτέ. Αυτό με το φούρνο όμως μπορεί να το δοκιμάσω. Φιλιά
ΑπάντησηΔιαγραφήΦυσικά και μπορείς να το βάλεις και σε κουβέρτα, αλλά εγώ φοβήθηκα ότι θα λερώσω το σύμπαν, δε μπορώ να καταλάβω πώς γίνεται!Οπότε, φούρνος!
ΔιαγραφήΠροσπαθήσαμε μία φορά στη κατσαρόλα και μετά με τη κουβέρτα όπως λέει και Ελίνα αλλά δε βγήκε οπότε πήραμε τη γιαουρτομηχανή Χ2. Στην Ελλάδα βγαίνει μία χαρά, στη Κύπρο όμως επειδή τα γάλατα έχουν πολύ νερό δεν πήζει το γιαούρτι παρά μόνο με συγκεκριμένο γάλα Ελληνικής φίρμας. Καλημέρα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑ,δεν το ήξερα αυτό!Πάντως το καλοκαίρι έχω σκοπό να γτιάξω και με γάλα από τις κατσίκες της γιαγιάς!
Διαγραφήκαλε στο φουρνο? πλακα κανεις??? με προκαλεις τωρα... θα το δοκιμασω :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι,καλέ, στο φούρνο το έκανα και μια χαρά βγήκε!
ΔιαγραφήΘυμάμαι στις καλές εποχές (λίγα χρόνιοα πριν) η μαμά έφτιαχνε κάθε εβδομάδα. Ίδια συνταγή... θυμάμαι σκέπαζε την κατσαρόλα με πετσέτα και κουβέρτα μέχρι αν πήξει το γιαούρτι. Την επόμενη μέρα δεν έμενε τίποτα. Τόσο νόστιμο ήταν. Τώρα έχει καιρό να φτιάξει. Δεν έχω κάτσει να δοκιμάσω αλλά τώρα που μου το θύμησες... να η ευκαιρία! Αποθηκεύω την συνταγή σου Δέσποινα μου και εμ την πρώτη ευκαιρία...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚλαή Κυριακή να έχεις!
Ελπίζω να βρεις χρόνο να τη φτιάξεις , Μαρία μου, αφού ξέρει κι η μαμά θα πετύχει σίγουρα!
ΔιαγραφήΟύτε εγώ το ήξερα με τον φούρνο αν και φτιάχνω πολύ συχνά γιαούρτι... θα το δοκιμάσω όμως γιατί και εγώ την παλιά μέθοδο της κουβέρτας χρησιμοποιώ! Καλή εβδομάδα κορίτσι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠώς γίνεται ,βρε κορίτσι, με την κουβέρτα; Δε λερώνει; Θα σκάσω,δεν πάει το μυαλό μου!
ΔιαγραφήΤι μου θύμησες τώρα! Η μαμά μου πάντα έφτιαχνε γιαούρτι με την κουβέρτα όμως. Θα δοκιμάσω με τον φούρνο. Δεν είναι καθόλου δύσκολο απ'ότι βλέπω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν είναι δύσκολο, κι εγώ νόμιζα ότι θα ήταν, αλλά τελικά καμία σχέση!
ΔιαγραφήΓεια στα χέρια σου Δέσποινα! Άρχισα να το ονειρεύομαι με μελάκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩ,με μελάκι δεν πρόλαβα να φάω, ο άντρας μου φαγώθηκε να του φτιάξω τζατζίκι!
ΔιαγραφήΤι θα ήθελες να με ρωτήσεις;