Πολύ σημαντικό κομμάτι όταν δημιουργούμε με πολυμερικό πηλό είναι όχι μόνο η εμφάνιση της μινιατούρας/δημιουργίας αλλά και η αντοχή της στη χρήση ειδικά αν πρόκειται για κόσμημα.
Αυτό καθορίζεται εν πολλοίς από την κόλλα που χρησιμοποιούμε στα μέρη που είναι απαραίτητο.
Αυτό καθορίζεται εν πολλοίς από την κόλλα που χρησιμοποιούμε στα μέρη που είναι απαραίτητο.
Τι κάνουμε λοιπόν;
Παρακάτω ακολουθούν δέκα βασικά tips για τη χρήση της κόλλας σε συνδυασμό με (ψημένο) πολυμερικό πηλό
Ενημερώσου για τα σεμινάρια πολυμερικού πηλού εδώ!
- Χρησιμοποιούμε κόλλα μόνο όπου είναι απαραίτητο ή συμπληρωματικά, διασφαλίζοντας και με άλλους τρόπους την ανθεκτικότητα του κοσμήματος που δημιουργήσαμε. Δεν υπάρχει κόλλα που δε θα σε προδώσει σε βάθος χρόνου με βάση τη δική μου εμπειρία, αν έχεις χρησιμοποιήσει μόνο αυτήν για την πρόσφυση των επιφανειών.
- Δε χρησιμοποιούμε θερμόκολλα ή οποιαδήποτε άλλη κόλλα αλλοιώνεται με τη διαφορά θερμοκρασίας, ακόμα και σε ένα craft fair μια τέτοια κόλλα θα μπορούσε να μας εκθέσει, πόσω μάλλον στα χέρια του πελάτη, αν πουλάς τις δημιουργίες σου.
- Το fimo liquid deco gel και γενικά ο οποιοσδήποτε υγρός πηλός δεν είναι κόλλα. Αν ήταν θα το έγραφε και η συσκευασία. (Η διευκρίνιση αυτή είναι απαραίτητη για μένα καθώς πολλοί καταστηματάρχες το προωθούν ως κόλλα ενώ δεν είναι.) Το fimo liquid deco gel έχει πάρα πολλές χρήσεις και μπορεί και να χρησιμοποιηθεί ως συγκολλητικό μεταξύ δύο κομματιών πηλού πριν το ψήσιμο. Δεν μπορεί να αντικαταστήσει εξολοκλήρου την κόλλα όταν πρόκειται για διαφορετικές επιφάνειες όπως παραδείγματος χάριν πολυμερικό πηλό και μέταλλο. Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί συμπληρωματικά και υπό κατάλληλες συνθήκες. Σε κάθε περίπτωση ο υγρός πηλός θέλει ψήσιμο, ενώ η κόλλα δεν μπαίνει ΠΟΤΕ στο φούρνο.
- Ξανατονίζω ότι καμία κόλλα δε μπαίνει στο φούρνο, εκτός από την κόλλα της Lisa Pavelka που έχει φτιαχτεί με αυτές τις προδιαγραφές.
- Αυτονόητο: διαβάζουμε πάντα τις οδηγίες της κόλλας πριν τη χρήση και τις τηρούμε απαρέγκλιτα αν θέλουμε να έχουμε όσο το δυνατόν μόνιμο αποτέλεσμα
- Τηρούμε πάντα τους χρόνους που αναγράφονται στη συσκευασία της κόλλας και για την ώρα που πρέπει να "κρατήσουμε" τα δύο σώματα ενωμένα και για το χρόνο που πρέπει να περιμένουμε μέχρι να γίνει πλήρης συγκόλληση (πχ στην εποξική κόλλα ανάλογα τη μάρκα μπορεί να απαιτούνται από 24-48 ώρες)
- Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ την κόλλα αν δεν είναι εντελώς ρευστή ή αν δεν είναι όπως την πρώτη μέρα που την ανοίξαμε, αν φαίνεται πιο παχύρρευστη απ' ό,τι συνήθως απομακρύνουμε το υλικό που έχει αλλοιωθεί (το πιο σημαντικό tip που θα μπορούσα να δώσω και ισχύει για οποιαδήποτε κόλλα)
- Διαβάζουμε πάντα για ποιες επιφάνειες είναι κατάλληλη η κόλλα πριν την αγοράσουμε.Αν δεν αναγράφει ότι είναι κατάλληλη για μέταλλο παραδείγματος χάριν δεν έχει νόημα να περιμένουμε να κολλήσει τον πολυμερικό πηλό με αυτό το υλικό, τουλάχιστον όχι μόνιμα
- Αν ασχολείστε καιρό με τον πολυμερικό πηλό θα ξέρετε ότι η πιο διαδεδομένη μάρκα κόλλας στο εξωτερικό είναι η Ε6000 κόλλα σιλικόνης. Προσωπικά δεν προτείνω ούτε αυτήν ούτε οποιαδήποτε άλλη κόλλα σιλικόνης για συγκόλληση με πηλό.Επειδή ακριβώς η παρούσα ανάρτηση δεν είναι διαφημιστική καθώς, όπως έχω ξαναπεί, δεν εκπροσωπώ καμία εταιρία, δεν θα ήθελα να σας προτείνω συγκεκριμένες μάρκες. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι δεν υπάρχει και καλή και φτηνή κόλλα.
- Καταλήγοντας θα μπορούσα να προτείνω στους αρχάριους χρήστες μια οποιαδήποτε καλή δυνατή κόλλα, κατάλληλη για πολλά υλικά (συνήθως αναγράφουν για κεραμικά, πορσελάνη, μέταλλο, ξύλο, δέρμα κλπ) : μία τέτοια κόλλα με σωστή χρήση τηρώντας τους χρόνους αναμονής μπορεί να σας βγάλει ασπροπρόσωπους για αρχή. Στους πιο πεπειραμένους χρήστες πηλού που ασχολούνται πιο επαγγελματικά με το υλικό αυτό θα πρότεινα εποξική κόλλα δύο συστατικών και πάλι βέβαια με τη σημείωση ότι πρέπει να τηρούνται οι οδηγίες και οι χρόνοι που αναγράφονται στη συσκευασία. Έχε πάντα υπόψιν σου το πρώτο tip: διασφάλισε και με άλλο τρόπο την πρόσφυση των επιφανειών.
- Το ρόλο της κόλλας μπορεί να πάρει και το υγρό γυαλί δύο συστατικών ή η ρητίνη uv. Προσοχή όμως στη χρήση τους, είναι εξαιρετικά αλλεργιογόνα και ΠΡΕΠΕΙ να πάρεις τα κατάλληλα μέτρα προστασίας κατά τη χρήση τους.
Σου φάνηκαν χρήσιμες οι συμβουλές μου;
Ποια είναι τα δικά σου tips για τη χρήση της κόλλας;
Σχετικά άρθρα
Ζέσταμα πολυμερικού πηλούΚλικ εδώ για το πρόγραμμα σεμιναρίων πολυμερικού πηλού και εδώ για συμβουλές αγοράς για τον πολυμερικό πηλό: από πού θα αγοράσεις κάθε μάρκα (fimo, cernit, kato, sculpey)
Για να δεις αναλυτικά ποια εργαλεία και υλικά για τον πολυμερικό πηλό χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις να δουλεύεις ρίξε μια ματιά εδώ ώστε να πάρεις μόνο ό,τι σου είναι απαραίτητο και να μην ξοδέψεις χρήματα άσκοπα!
31 Σχόλια
Πολυ ωραιο αρθρο, εμαθα και εγω πραγματα που δεν ασχολουμαι με τον πηλο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι ιδιαίτερα που ήταν ενδιαφέρον και για κάποιον που δεν ασχολείται !
ΔιαγραφήΚαλησπέρα Δέσποινα , πολύ ενδιαφέρον το μπλογκ σου , θα τα λέμε !! Ο πηλός είναι ένα υλικό που το αγαπώ πολύ και οι πληροφορίες σου πολύ σημαντικές!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό σου ξημέρωμα!!!
Καλό ξημέρωμα!Κι εγώ αγαπώ πολύ τον πηλό!
ΔιαγραφήΚαλώς σε βρίσκω στο όμορφο μπλογκ σου! Πρακτικές και χρήσιμες οι συμβουλές σου για την κόλλα. Δεν έχω καθόλου εμπειρία απο πολυμερικό πηλό οπότε είναι ευκαιρία να μάθω μερικά πραγματάκια.. Ευχαριστούμε που μας δίνεις τα φώτα σου. Φιλιά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς ήρθες! Εγώ ευχαριστώ που με διαβάζετε!
ΔιαγραφήΚαλό σου μεσημέρι Δέσποινα και καλώς σε βρήκα. Μου αρέσει ιδιαίτερα το νέο σου blog.Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες σου. Εύχομαι να τα λέμε συχνά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά.
Σ'ευχαριστώ πάρα πολύ,χαίρομαι που σου φαίνονται χρήσιμες οι συμβουλές μου! Θα τα λέμε!
ΔιαγραφήΠολύ χρήσιμες οι πληροφορίες που δίνεις! Βρήκα μια κόλλα που αναφέρεται ως κόλλα για κοσμήματα αλλά είναι με διαλύτη. Δεν θα φάει τον πηλό; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι εννοείς διαλύτη;Γενικά οι κόλλες που απλά είναι για κοσμήματα δε νομίζω ότι θα σε καλύψουν, μία κόλλα πολυχρηστική θα ήταν σίγουρα καλύτερη δλδ που να είναι κατάλληλη για πολλές επιφάνειες , ξύλο, μέταλλο, πορσελάνη!Ελπίζω να βοήθησα!
ΔιαγραφήΠροσωπικά με βολεύουν πάρα πολύ οι κόλλες που είναι πολυχρηστικές για ξύλο, μέταλλο, κεραμικά κλπ. Σίγουρα βοηθάει και το να ασφαλίζουμε τις δημιουργίες και με άλλο τρόπο (σύρμα πχ) αλλά όπου αυτό δεν είναι δυνατό εμένα με έχουν καλύψει αυτές οι πολυχρηστικές κόλλες, δε θεωρώ την Ε6000 πανάκεια, αλλά θεωρώ ότι έπρεπε να την αναφέρω διότι παγκοσμίως θεωρείται καλή από καλλιτέχνες πολυμερικού πηλού. Ελπίζω να βοήθησα!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλησπέρα Δέσποινα...ευχαριστούμε πολύ για την ειλικρινή , έντιμη και κατατοπιστική ενημέρωση...Θα το δοκιμάσω...επειδή με έπεισες με τις εξηγήσεις σου..λατρεύω τους δασκάλους που λένε τα μυστικά του μαθήματος τους..και δεν τα κρατούν για τον εαυτό τους..άπειρες ευχαριστίες..και καλή συνέχεια σε ό,τι κάνεις...αγάπη,δημιουργία,χαρά...και τα παιδιά και τα μάτια μας..όλη η ζωή τους νάναι Κυριακή...φιλιά...
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ'ευχαριστώ πολύ, Λαμπρινή!Ελπίζω να σε βοηθήσει!Για τυχόν απορίες είμαι στη διάθεσή σου! Καλή συνέχεια και σε σένα!
ΔιαγραφήΚαλησπέρα Δέσποινα! Πολύ ωραίο το μπλογ σού. Και επειδή σκέφτομαι πολύ καιρό να φτιάξω ένα κλαρι κεράσιας με λουλούδια στο τοίχο αλλά δεν είχα ιδέα το πώς, με βοήθησε αυτό που διάβασα από σένα. Μόνο που δεν ξέρω ακόμα το πώς να κάνω το κλαρι να κρατηθεί στο τοίχο... Με σύρμα και καρφακια ?με κόλλα ? Το ίδιο και με τα λουλούδια, με κόλλα να τα κολλήσω στο τοίχο ? Συγγνώμη για μεγάλο σχόλιο και ευχαριστώ εκ των προτέρων!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα Δέσποινα! Πολύ ωραίο το μπλογ σού. Και επειδή σκέφτομαι πολύ καιρό να φτιάξω ένα κλαρι κεράσιας με λουλούδια στο τοίχο αλλά δεν είχα ιδέα το πώς, με βοήθησε αυτό που διάβασα από σένα. Μόνο που δεν ξέρω ακόμα το πώς να κάνω το κλαρι να κρατηθεί στο τοίχο... Με σύρμα και καρφακια ?με κόλλα ? Το ίδιο και με τα λουλούδια, με κόλλα να τα κολλήσω στο τοίχο ? Συγγνώμη για μεγάλο σχόλιο και ευχαριστώ εκ των προτέρων!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα Δέσποινα! Πολύ ωραίο το μπλογ σού. Και επειδή σκέφτομαι πολύ καιρό να φτιάξω ένα κλαρι κεράσιας με λουλούδια στο τοίχο αλλά δεν είχα ιδέα το πώς, με βοήθησε αυτό που διάβασα από σένα. Μόνο που δεν ξέρω ακόμα το πώς να κάνω το κλαρι να κρατηθεί στο τοίχο... Με σύρμα και καρφακια ?με κόλλα ? Το ίδιο και με τα λουλούδια, με κόλλα να τα κολλήσω στο τοίχο ? Συγγνώμη για μεγάλο σχόλιο και ευχαριστώ εκ των προτέρων!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαργαρίτα, πιστεύω ότι αν χρήσιμοποιησεις καρφακια, κάνοντας από πριν τρύπες στον πηλό για να μπουν από τον πηλό στον τοίχο, δε θα έχεις πρόβλημα. Κάλυψε μετά τα καρφακια με φύλλα από πολυμερικό πηλό τα οποία θα κολλήσεις με ισχυρή κόλλα.
ΔιαγραφήΓεια σου.. Ωραιο το αρθρο σας..να ρωτησω ομως κατι;; γιατι δεν πρεπει να χρησιμοποιηθεί κολλα στιγμης;; ευχαριστω
ΑπάντησηΔιαγραφήΚόλλα στιγμής σε τζελλ κυανοακρυλική μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Το άρθρο είναι αρκετά παλιό, με αφορμή το σχόλιό σας θα το ενημερώσω.
ΔιαγραφήΚαλημέρα, καλή χρονιά και πάντα προσοχή στην υγεία μας. Ασχολούμαι με την κατασκευή αεροπλάνων σε μοντέλα και ψάχνω να βρω πηλό, που να μην κολλάει στα εργαλεία και στα χέρια. Στο τέλος της διαμόρφωσης να ψεκάζεται με νερό και να σκουπίζεται με κάποιου είδους πανί για να πάρει την τελική του λεία επιφάνεια. Ξέρεις μήπως υπάρχει έτοιμος στο εμπόρειο; Ευχαριστώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν το γνωρίζω αυτό, δυστυχώς.
ΔιαγραφήΚαλησπέρα..εδώ και λίγο καιρό ασχολούμαι με.τον πολυμερικό πηλό κάνοντας κοσμήματα..κάποια Μ βγήκαν σκληρά και κάποια μετά τ ψήσιμο εύκαμπτα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί γίνεται αυτό? Θέλει συγκεκριμένο πάχος? Τι φταίει?
Είναι αναμενόμενο και στη φύση του υλικού να είναι εύκαμπτο μετά το ψήσιμο όταν είναι πολύ λεπτό. Αν δε θέλεις να υπάρχει αυτή η ελαστικότητα θα αυξήσεις το πάχος.
ΔιαγραφήΚαλησπέρα σας και συγχαρητήρια για το όμορφο άρθρο σας, πολύ βοηθητικό! Πρώτη φορά θα ασχοληθώ με πολυμερικό πηλό και αυτό που θέλω να κάνω είναι να διακοσμώ κούπες με σχέδια από πηλό, αυτά που θέλω να ρωτήσω είναι τα εξής:1)ο πηλός κολλάει χωρίς κόλλα πάνω στην κούπα (έχω δει σε βιντεάκια πώς δεν χρησιμοποιούν κάποια κόλλα). 2) Όταν ολοκληρωθεί το σχέδιο χρειάζεται κάποιο υλικό από πάνω έτσι ώστε να μην χαλάει;3) χρειάζεται ψήσιμο ο πηλός;Και τέλος 4) Το σχέδιο δεν θα έχει πρόβλημα οταν θα πλυθεί η κούπα; Αναμένω την απάντηση σας, ευχαριστώ εκ των προτέρων!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε ποιο τρόπο μπορεί ο πολυμερικός πηλός να γίνει υγρός και να χρησιμοποιηθεί ως περίγραμμα? Μπορεί να ανακατευθεί με κόλλα? Ευχαριστώ
ΑπάντησηΔιαγραφήΌχι, σε καμία περίπτωση ο πηλός δε μπορεί να ανακατευθεί με κόλλα. Μόνο με υγρό πολυμερικό πηλό όπως το fimo liquid deco gel . Κυκλοφορούν υγροί πολυμερικοί πηλοί από πολλές μάρκες πηλού και διάφανοι και κάποιοι χρωματιστοί.
ΔιαγραφήΘα ηθελα και εγω να μαθω με ποιο τροπο ο πολυμερικος πηλος μπορει να γινει ρευστος ; Εψαξα να αγορασω υγρο πηλο αλλα ειναι σε ελειψη
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας κυρία Δέσποινα έχω δει που εννονουν πολλά κομμάτια πολυμερικό πηλό κ βάζουν κ φύλλα χρυσού σε κάποια βίντεο κ ρίχνουν λευκή κόλλα υποθέτω πριν το ψήσιμο κ τα πλάθουν για κοσμήματα ησχυει;
ΑπάντησηΔιαγραφήΛογικά ρίχνουν υγρό πολυμερικό πηλό, κόλλα αποκλείεται. Με αυτό τον τρόπο ναι, γίνεται
ΔιαγραφήΚαλημέρα ευχαριστουμε πάρα πολύ για τις συμβουλές σας πραγματικά πολύ χρήσιμες.. επειδή τώρα θα ήθελα να ξεκινήσω με διακόσμηση κούπας με πολυμερικό πηλό έχει μπερδεύτει σε κάτι αν μπορούσατε να μου απαντήσετε..θα χρειαστεί να πάρω κόλλα ή βερνίκι? Και οι κούπες είναι κατάλληλες όλες για διακόσμηση ή θα έχω θέμα με το ψήσιμο? Ευχαριστώ εκ των προτέρων
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι κεραμικές κούπες είναι κατάλληλες, όχι οι πορσελάνινες. Θα χρειαστεί να πάρετε κάποια ισχυρή κόλλα την οποία θα χρησιμοποιήσετε μετά το ψήσιμο.
ΔιαγραφήΤι θα ήθελες να με ρωτήσεις;