Πολυμερικός πηλός: Απαντάω στις 10 πιο συχνές ερωτήσεις

Θα δούμε σήμερα συχνές απορίες για τον πολυμερικό πηλό αλλά και προβλήματα που αντιμετωπίσατε και μου γράψατε είτε σε σχόλια είτε σε email.

 Πολλές από αυτές τις ερωτήσεις μου τις κάνουν και οι μαθητές μου στα σεμινάρια ενώ κάποιες τις λαμβάνω ξανά και ξανά γι'αυτό και αποφάσισα να συγκεντρώσω εδώ τις απαντήσεις για να είναι κάπου μαζεμένες.



Αν έχεις κάποια άλλη ερώτηση που δεν απάντησα μπορείς να μου την αφήσεις κάτω στα σχόλια. 

Αν θέλεις να ασχοληθείς πιο εντατικά με τον πηλό έλα να λύσουμε όλες σου τις απορίες και να δημιουργήσουμε μαζί στα σεμινάρια πολυμερικού πηλού στο ftiaxto 

Για τα ΝΕΑ σεμινάρια πολυμερικού πηλού του Σεπτεμβρίου 2024 μπορείς να ενημερωθείς εδώ όπου θα βρεις και το πρόγραμμα .

Καλά όλα αυτά, αλλά τι γίνεται αν αναρωτιέσαι:

"Αξίζει να πληρώσω για σεμινάρια αφού υπάρχουν τόσα δωρεάν tutorial στο ίντερνετ;"

Ακόμα κι εγώ ανεβάζω δωρεάν tutorial στο κανάλι μου στο Youtube! 

Γιατί να έρθεις στα σεμινάρια επομένως; Γι'αυτό έχω κάνει βίντεο για το αν αξίζει τελικά να πληρώσεις για σεμινάρια πολυμερικού πηλού! Δες το εδώ!

Πάμε τώρα στις ερωτήσεις και τις απαντήσεις για τον πολυμερικό πηλό.

 

 Γειά σου Δέσποινα! Έχω ένα θεματακι... Χρησιμοποιώ fimo effect λευκό και μετά το ψήσιμο μου βγαίνει κόκκινος σαν αστακός. Τι κάνω λάθος?? Το βάζω όση ώρα λένε οι οδηγίες...

Έχεις θερμόμετρο φούρνου;Για να έχει αυτό το αποτέλεσμα ψήνεται σε παραπάνω θερμοκρασία από την αναγραφόμενη ή (πολύ σημαντικό) το χρησιμοποίησες με λερωμένα χέρια από άλλο πηλό (κόκκινου ή άλλου χρώματος) και γι'αυτό είχε αυτό το αποτέλεσμα. Δοκίμασε να χαμηλώσεις τη θερμοκρασία ψησίματος και να ψήσεις ένα μικρό κομματάκι μέγεθος φασολιού (όπως θα το βγάλεις από το πακέτο, χωρίς να το πλάσεις) για να δεις πώς πρέπει να βγαίνει . Αν ισχύει η δεύτερη περίπτωση πλένε τα χέρια σου όταν αλλάζεις χρώμα πηλού ή ξεκίνα από τα ανοιχτά χρώματα πρώτα και μετά προχώρα στα πιο χρωματιστά και σκούρα. Τέλος, έχε υπόψιν σου ότι ο fimo effect άσπρος διάφανος πηλός διαφανίζει αρκετά μετά το ψήσιμο αν το στρώμα πηλού είναι πολύ λεπτό, οπότε μπορεί απλά να φαίνεται το χρώμα που έχεις βάλει από κάτω. Αν επιμένει το πρόβλημα μετά από αυτά, χρειάζεσαι οπωσδήποτε θερμόμετρο για να ελέγξεις τη θερμικρασία!


Πριν πάμε στην επόμενη ερώτηση: Για να δεις αναλυτικά ποια εργαλεία και υλικά για τον πολυμερικό πηλό χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις ρίξε μια ματιά εδώ


Γεια, έχω ενα καφέ πηλό fimo soft αλλά είναι πολύ σκληρός, διαλύεται και μυρίζει, ξερεις τι γίνεται;


 Ναι, έχει ξεραθεί ο πηλός, δηλαδή έχουν αρχίσει να φεύγουν τα "έλαιά" του για να το πω απλά. Δοκίμασε να προσθέσεις λίγο baby oil και να τον πλάσεις για να τον επαναφέρεις. Ιδανικό θα ήταν να προσθέσεις υγρό πηλό ίδιας μάρκας με τον πολυμερικό πηλό που χρησιμοποιείς, αλλά αν ο πηλός σου είναι πολύ σκληρός θα χρειαστείς μεγάλη ποσότητα υγρού πηλού και αυτό δε συμφέρει καθόλου από οικονιμικής άποψης. Μην προσπαθέις όμως να πλάσεις όλο το πακέτο μαζί, κομμάτι κομμάτι θα είναι πολύ πιο εύκολο να γίνει. 


Γεια σου Δέσποινα! Κατ αρχάς να σε ευχαριστήσω για τις πληροφορίες που προσφέρεις. Θα ήθελα να σε ρωτήσω πως θα μπορούσα να κολλησω σε μια έτοιμη, ήδη ψημένη επιφάνεια πηλού, αλλά κομματάκια πηλού τα οποία αποκολληθηκαν μετά το ψησιμο; δοκίμασα με κόλλα και το αποτέλεσμα βγηκε άσχημο. Να περάσω με βερνίκι της εταιρείας (fimo χρησιμοποιω) ή κάποιο άλλο υγρο; Επίσης Ποια είναι η κατάλληλη κόλλα για τον πολυμερικο πηλο (γαντζακια για κολιε);

Σε Ευχαριστώ!


Μπορείς να κολλήσεις τα σημεία προσθέτοντας πολυμερικό πηλό ή υγρό πολυμερικό πηλό ή και τα δύο αν χρειάζεται και να ξαναψήσεις . Γενικά  να χρησιμοποιείς υγρό πολυμερικό πηλό στις ενώσεις για να μην ξεκολλάει τίποτα και να ψήνεις με θερμόμετρο φούρνου για να είσαι σίγουρη ότι η θερμοκρασία είναι η ενδεικνυόμενη. Για την κόλλα έχω γράψει εδώ , πιστεύω ότι θα σε κατατοπίσει.





Καλημερα.

Εγω χθες πηρα τα πρωτα fimo (soft)

Το βερνικι ειναι απαραιτητο στο τελος;

Δν προμηθευτηκα :-(


Δεν είναι απαραίτητο στο τέλος το βερνίκι. Χρησιμοποείται κυρίως για να δώσει γυαλιστερό ή σατινέ αποτέλεσμα ή να προστατέψει την επιφάνεια αν έχουμε προσθέσει πχ χρώμα με ξηροπαστέλ, φύλλο χρυσού ή σκόνες mica κ.ά. Αν δε θέλουμε γυαλιστερό αποτέλεσμα χρησιμοποιούμε ματ βερνίκι.Αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις βερνίκι θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι βερνίκι κατάλληλο για πολυμερικό πηλό, ιδανικά του κατασκευαστή, δλδ της ίδιας εταιρείας με τον πολυμερικό πηλό που χρησιμοποιείς γιατί τα άλλα βερνίκια δεν είναι συμβατά με τον πηλό τις περισσότερες φορές. 

Για τα ΝΕΑ σεμινάρια πολυμερικού πηλού του Σεπτεμβρίου 2024 μπορείς να ενημερωθείς εδώ όπου θα βρεις και το πρόγραμμα .

Καλησπέρα!! Χρησιμοποίησα πρώτη φορά πολυμερικό πηλό fimo που στεγνώνει στον αέρα. Το θέμα είναι ότι μόλις στέγνωσε τελείως η κατασκευή, μετά από 1-2 μέρες, άρχισαν να πέφτουν κομματάκια και σε πολλά σημεία ο πηλός έκανε ρωγμές. Φαντάζομαι ότι κάτι έκανα λάθος στην αρχική προεργασία του πηλού, όμως σε ότι οδηγίες έχω ψάξει δεν βρίσκω κάτι... :-( Μήπως μπορείς να με βοηθήσεις??? Ευχαριστώ!!!!!


 Πολυμερικός πηλός που στεγνώνει στον αέρα δεν υπάρχει.Fimo είναι η μάρκα της Staedler για όλους τους πηλούς της πχ ο fimo air basic στεγνώνει στον αέρα αλλά δεν είναι πολυμερικός πηλός είναι αυτοξηραινόμενος.O fimo soft ,classic,effect, professional είναι πολυμερικοί πηλοί. Άρα στην περίπτωσή σου μιλάμε μάλλον για αυτοξηραινόμενο ή άλλο πηλό σε καμία περίπτωση πολυμερικό. Αυτού του είδους ο πηλός θέλει ειδική μεταχείριση και δεν είναι κατάλληλος για όλες τις κατασκευές, σ'αυτό οφείλονται οι ρωγμές και τα υπόλοιπα που παρατήρησες κατά πάσα πιθανότητα. Για να μην έχεις εμφανείς ρωγμές στον αυτοξηραινόμενο πηλό δοκίμασε να βρέχεις τα χέρια σου και να περνάς απαλά τα σημεία των ενώσεων ή τα σημεία όπου υπάρχουν καμπύλες. Επίσης, έχε υπόψιν σου ότι ο αυτοξηραινόμενος πηλός συρρικνώνεται ελάχιστα καθώς στεγνώνει οπότε κάποιες ρωγμές οφείλονται και σε αυτό τον παράγοντα.


Καλημερα Δεσποινα.

Δουλευοντας πια αρκετα τον fimo εχω δυο επιπλεον ερωτησεις.

Η πρωτη ειναι ..υπαρχουν χρωματα που μπορουμε να χρησιμοποιησουμε πανω στον πηλο;(πχ για σχεδια σε πιατακια μινοατουρες)

Κ η δευτερη...με ποιο τροπο ο λευκος πηλος μενει λευκος κ μετα το ψησιμο;

Γιατι με τους σωστους χρονους,το λευκο μου κιτρινιζει :-(

Ευχαριστω :-)


  Τον άψητο πηλό μπορείς να τον χρωματίσεις με ξηροπαστέλ στεγνά ή βρεγμένα ή με μελάνια οινοπνεύμτατος, ενώ τον ψημένο πηλό μπορείς να τον χρωματίσεις με ακρυλικά χρώματα. Όσο για το λευκό πηλό, δοκίμασε να ψήσεις σε χαμηλότερη θερμοκρασία αλλά περισσότερη ώρα, συνήθως οι φούρνοι πιάνουν μεγαλύτερη θερμοκρασία από την αναγραφόμενη. Χωρίς θερμόμετρο φούρνου δε μπορείς να είσαι απόλυτα σίγουρη για τη θερμοκρασία ψησίματος. 


Καλησπέρα! Συγχαρητήρια για το site σας, πολύ κατατοπιστικές και βοηθητικές οι συμβουλές και οι πληροφορίες. Θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορούμε να ψήσουμε fimo στον φούρνο μικροκυμάτων. Αν ναι, σε ποσους βαθμούς και για ποση ώρα? Ευχαριστω εκ των προτέρων.


 Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Καμία μάρκα πολυμερικού πηλού δεν ψήνεται σε φούρνο μικροκυμάτων, θα καεί . Μην το δοκιμάσεις, όχι μόνο δεν ενδείκνυται αλλά είναι και επικίνδυνο. 



Θα ηθελα να ρωτησω αν ειναι επικινδυνο να χρησιμοποιησω τον φουρνο της κουζινας για να ψησω τον fimo πηλο. Αρχικα, επειδη εχω αυτο τον φοβο, τον εψησα μεσα σε μεβρανη ψησιματος, αεροστεγως κλεισμενο και τον ανοιξα στο μπαλκονι , για να μην διαχυθουν οι ατμοι (πιστευω χημικο αγνωστου επιδρασης στον ανθρωπο) μεσα στο δωματιο. Πραγματι , στο μπαλκονι οταν ανοιξα την μεμβρανη, υπηρξε αρχικα και στιγμιαια εντονη μυρωδια . Εσεις πως συνιστατε να ψηνεται πηλος?


Ο πολυμερικός πηλός (όλες οι μάρκες) είναι ένα απόλυτα ασφαλές υλικό για τον άνθρωπο ακόμα και για παιδιά. Το ψήσιμο στον οικιακό φούρνο είναι επίσης απόλυτα ασφαλές. Έχουν γίνει μελέτες και δεν έχει καμία επίπτωση στην υγεία ούτε άμεσα ούτε μακροπρόθεσμα. Δεν είναι επομένως αγνώστου επίδραστης στον άνθρωπο. Η μυρωδιά δεν είναι ευχάριστη σε κάποιους πηλούς αλλά δεν είναι επικίνδυνη. Το μόνο που είναι επικίνδυνο είναι αν καεί ο πηλός, δηλαδή αν ψηθεί σε πολύ υψηλότερη από την αναγραφόμενη στο πακέτο θερμοκρασία οπότε θα βγάλει καπνό όπως κάθε τι που καίγεται. Αυτός ο καπνός ,όπως και κάθε καπνός, είναι επιβλαβής για το αναπνευστικό. Μιλάμε όμως για ακραία περίπτωση, ο πηλός δε θα καεί αν ψήνεται στη σωστή θερμοκρασία και έχει και περιθώριο τουλάχιστον 20 βαθμών προς τα πάνω που και πάλι δεν καίγεται. Και να ξεπεράσεις τους 20 βαθμούς παραπάνω θα σκουρύνουν τα χρώματα αλλά δε θα γίνει κάτι άλλο. Αυτό που ανέφερα είναι το ακραίο σενάριο αν βάλουμε το φούρνο κατά λάθος σε πολύ υψηλή θερμοκρασία. Αν συμβεί αυτό, σβήνουμε το φούρνο αμέσως και ανοίγουμε πόρτες και παράθυρα για να φύγει ο καπνός και να μην τον εισπνεύσουμε, όπως θα κάναμε και αν μας καιγόταν το φαγητό.



Αρχικά θα ήθελα να ρωτήσω εάν είναι κατάλληλο για το φούρνο κουζίνας εάν είναι επικίνδυνο για το φαγητό μετά και δεύτερον πχ θέλω να κάνω ροζ μπορώ να τα αναμειξω να κάνω ροζ η άλλες παστέλ αποχρώσεις?


Για το φούρνο της κουζίνας απάντησα παραπάνω, αλλά θα προσθέσω και αυτό:Να χρησιμοποείς σκεύη για ψήσιμο που θα έχεις μόνο για πηλό (πχ ταψάκια μιας χρήσης ή ένα ταψάκι μόνο γι'αυτό το σκοπό) κι αυτό γιατί όσο κι αν τα καθαρίσεις μπορεί να μείνουν υπολείμματα και να ανακατευτούν με το φαγητό. Εφόσον το τηρείς αυτό είναι ασφαλές να ψήνεις τον πηλό σε οικιακό φούρνο. Επίσης ο ψημένος πηλός δεν είναι κατάλληλος για χρήση με φαγητό, δηλαδή αν φτιάξουμε πχ πιάτα είναι διακοσμητικά και όχι για να φάμε. 

Τώρα για τα χρώματα, φυσικά μπορείς να αναμίξεις χρώμτα για να φτιάξεις δικές σου αποχρώσεις, αλλά δε συνιστώ να ανακατέψεις χρώματα από διαφορετικές μάρκες γιατί κάθε μάρκα έχει διαφορετική θερμοκρασία ψησίματος. Μπορείς όμως άνετα να αναμίξεις πηλούς της ίδιας μάρκας για να φτιάξεις τα χρώματα που θέλεις.




Καλησπέρα σας ήθελα να ρωτήσω πως γίνεται να προστατέψω όταν φτιάχνω κάτι με πολυμερικό πηλό από σκόνη και μικρούλικες τριχουλες? Δλδ φτιάχνω κάτι με άσπρο το οποιο είναι καθαρό και το αφήνω στην άκρη μέχρι να φτιάξω κι άλλα ώστε να τα ψήσω ολα μαζί. Οταν έρχεται αυτή η ώρα το φιμο έχει πάνω του ψιλουτσικες τριχουλες από σκόνη. Πως μπορώ να τα προστατέψω έτσι ώστε να τα κρατήσω καθαρά μέχρι να ψηθούν? Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.


 Μπορείς να το προστατεύεις από τις σκόνες σκεπάζοντάς το με ένα κουτί ανάποδα βαλμένο πάνω από τη δημιουργία σου που να το χωράει χωρίς να κινδυνεύει να χαλάσει. Αν κάτι έχει ήδη λερωθεί, μπορείς να το καθαρίσεις απαλά με μαντιλάκια ντεμακιγιάζ πριν το ψήσιμο ή να το βάψεις με ακρυλικά χρώματα μετά το ψήσιμο. 


Για τα ΝΕΑ σεμινάρια πολυμερικού πηλού του Σεπτεμβρίου 2024 μπορείς να ενημερωθείς εδώ όπου θα βρεις και το πρόγραμμα .

Αν έχεις κάποια απορία που δεν απάντησα μπορείς να μου αφήσεις σχόλιο παρακάτω και θα σου απαντήσω το συντομότερο. Αν είναι πολλές οι ερωτήσεις θα συμπεριλάβω όλες τις απαντήσεις σε επόμενο άρθρο.





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια